В деветия епизод на гостуват изтъкнати . Те разказват кои вируси са

...
В деветия епизод на гостуват изтъкнати . Те разказват кои вируси са
Коментари Харесай

Д-р Цветелина Великова: a

В деветия епизод на гостуват изтъкнати . Те описват кои вируси са напълно заличени чрез имунизациите и кои остават да се появяват в ендемични региони. По думите им желязна имунизационна акция ще спомогне за по-слабото разпространяване и за понижаване на честотата на разновидностите на вирусите.

Най-вероятният сюжет е, че огромна част от популацията ще построи имунитет, болестта ще стане сезонно и на пет години ще се срещаме с него, само че имунитетът ни ще е в положение да се оправя.

И още - СЗО предлага имунизация и за преболедувалите и това е вписано в късите характерности. Ваксината не вреди при съществуване на антитела , разясниха имунолозите.

Гости в този са:
Слушайте епизода тук: Или тук:
   Проф. доктор Мария Николова

" 4 грипни пандемии са разказани обширно в историята на човечеството. На базата на тези изследвания, мога да кажа, че и пандемията от COVID-19 ще завърши за общо към две години и половина.

Но разликата тук е, че този вирус се популяризира доста по-дълго от грипния, има и по-дълъг инкубационен интервал, разясни проф. Николова. Ще би трябвало ли да се имунизираме всяка година - това зависи от скоростта на новите разновидности и какви ще са те - дали ще са доста изменени.

Проучаванията до тук демонстрират, че имунизациите дават нескончаем имунен отговор , безапелационна е проф. Николова от от Националната осведомителна система за CОVID-19 в България.

 Д-р Цветелина Великова

" До 2025 година считам, че ще завърши днешната пандемия . Бих я сравнила с предходните две епидемии с коронавируси - SARS 1 и MERS. Те не прерастнаха в пандемии, поради техния висок леталитет - т.е. действително инфектираните не са могли да разпространят толкоз доста вируса. Докато в този момент с SARS - CoV 2  има едно необятно разпространяване, и въпреки при висок леталитет по отношение на други болести, то при тази миграция на хора в международен мащаб, той прерасна в пандемия.

А следейки темпа на имунизиране и изменчивостта на вируса, най-малко 5 години би траяла тази пандемия ", съобщи доктор Великова. Тоест до 2025 година , а може България да  остане един от последните резервоари на заболяването, сподели още доктор Великова.

Д- р Великова поддържа facebook страница (), групи (, ) и блог ), отдадени на имунологията.

 Деян Денев

" Интензвното разпространяване на вирусите стартира тогава, след като хората имат домашни животни - те се източникът на вируси . Следват тежки пандемии - от конфликтът на обществото с вируси и това ще продължи и може да се планува. Така че, след 10 години отново може да се случи същото .

А когато имаме подобен вирус " звезда ", който има съвършеното съответствие сред смъртност и заболяемост,  да се предава дейно, без да убива гостоприемника, аз персонално считам, че както и доста други вируси, той ще бъде безконечен сателит на човешката популация от тук насетне ", обясни Деян Денев. По думите му имайки имунизациите, би трябвало да ги използваме.

От диалога ще научите още:
✅  Колко време протичат пандемиите ✅  Каква е ролята на антителата при преболедували и при имунизирани✅  Защо не е нужно да изследваме антителата си или Т- клетъчния имунитет и имат ли те прагови критерии✅  Ще би трябвало ли да се имунизираме всяка година✅  Какви са посланията към неваксиниранитеЕкспретите разясняват, че антителата са артикул на имунната реакция, които с времето понижават. Много по-важни са клетките, които ги образуват - В и Т лимфоцитите - те убиват инфектираните с вируса кафези. Тези кафези - Т и В клетките, след среща с вируса, могат да живеят доста дълго, това са клетките на имунната памет. Това са механизмите на предотвратяване , показват имунулозите.
Много е значимо да се знае, че към момента няма единомислещо мнение кой е защитният титър на антитела, който да ни пази от преболедуване. По-важно е имунните кафези, които продуцират тези антитела, да бъдат в подготвеност, сочат научните данни.

Всички епизоди на подкаста " Covid имунизациите " можете да чуете:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР